Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Világmesék
Mese-ház sorozat
2009

Csodás, valószerűtlen elemekkel átszőtt általában fiktív térben és időben lejátszódó eseményeket ábrázol, a csoda természetes benne – mi az? Természetesen a mese.
A műfaj története az ókorba nyúlik vissza, első fennmaradt emlékei hosszabb epikus művekbe illesztett betétek (pl. Homérosznál Kirké története, Hésziodosznál a sólyom és a csalogány meséje). A mese eredetileg a felnőttek szórakoztatására-okulására szolgáló műfaj (pl. az Ezeregyéjszaka meséi) volt. A XX. század második felében (és a XXI. elejére) sok más irodalmi műfajhoz hasonlóan jelentősen átalakult, köszönhetően többek közt olyan szerzőknek, mint Lázár Ervin, Janikovszky Éva, Csukás István vagy a legújabb időkből Varró Dániel, akik a klasszikus fogalmakat a mai világ tartalmi és formai elvárásaihoz, a "mai kor tempójához" alakították át.
Ezekben a modern mesékben már nem a különös lények és a varázslat jelentik a közösséget a mese hagyományos formáival, hanem az a mód, hogy a (nemcsak) gyermek olvasóknak lehetőséget adnak arra, hogy az olvasás ideje alatt egy olyan világba csöppenjenek, ahová álmaikban vágynának. És ezen XX.-XXI. századi szerzők meséi bizonyítják, hogy a mese immár véglegesen túlnőtt klasszikus definíciós keretein; nem egyszerűen új formája született, hanem azt is bizonyította, hogy mindig is képes lesz a változásra, az aktuális korokhoz való "sosem felnövésre" : mindig gyerekek maradhatunk. (a Wikipédia nyomán)
Meséket, verseket, dalokat ad a gyerekek és felnőttek kezébe a Mese-ház CD sorozat minden tagja, méghozzá igen színvonalas feldolgozásban és előadásban. A legújabb rész, a "Világmesék" távoli vidékekre kalauzol el bennünket, így rajta keresztül meglátogathatjuk többek között Malájföldet, Togót vagy éppen Oroszországot. Közreműködésével a kis és nagy olvasók/hallgatók közelebb kerülhetnek más népek kultúrájához, bepillantást nyerhetnek más tájakon élő gyerekek és felnőttek életébe. Olyan neves előadók segítenek bennünket ebben, mint Pécsi Ildikó és Bodrogi Gyula. Utazásunkat Gryllus Dániel és a Kaláka együttes zenéje színesíti.
A Zenei Könyvtárban megtalálható korább Mese-ház lemezek:
- Legszebb mesék / előadó Gergely Róbert
- Mesés versek és dalok / előadó Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter
- Napsugár : Mesés versek és dalok / előadó Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor
- Versek és dalok a hóesésben / előadó Hegyi Barbara, Kulka János
- Versek és dalok az állatokról / Koltai Róbert, Pogány Judit
 

Nida Judit

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13