Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Dés László-Bereményi Géza:
Férfi és nő
Dalok négy színészre és zenekarra
2009

Annak idején, még a bakelit lemezek korában nagy-nagy kedvencem volt a Dés László nevével fémjelzett, Básti Juli és Cserhalmi György által felénekelt korong. Ennek a lemeznek párja is akadt polcomon, a szintén Dés-féle Átutazó, Udvaros Dorottya előadásában. Így aztán óriási várakozással és boldogan fogadtam a hírt, hogy újra zenélnek, sőt együtt zenélnek régi kedvenceim. 2008 nyarán egy koncertsorozat keretén belül (no és egy CD meg egy koncertfilm megjelenése okán) együtt léptek színpadra ők mindannyian. A képet és hangot Kulka János egészítette ki (akinek szintén megjelent akkor réges-régen LP-n, és néhány éve CD-n egy kiváló énekes lemeze). Így lettek "négy színész".
S hogy mit énekeltek? Természetesen Dés László zenéjét, Bereményi Géza szövegét, régi, jól ismert, és új szerzeményeket. A produkció érdekessége, hogy bár a régi dalok sok esetben már mást, vagy mást is mondanak előadónak és hallgatónak egyaránt, mégis ugyanolyan erővel hatnak, ugyanolyan jól szólnak. Mitől? Talán amit úgy hívunk, zenész- és színészmesterség, előadó művészet, talán az áldott tehetségtől, talán az együtt muzsikálás örömétől, a közös játéktól. Talán mindettől együtt. Csak nem véletlen az a 7 darab Kossuth-díj, amit a koncert alkotói az évek során munkásságukért kaptak.
Hallgattam a lemezt, néztem a DVD-t, egyszer, kétszer, sokszor. Olykor összeszorult a szívem, olykor folytak a könnyeim, olykor meg felszabadultan mosolyogtam. Apró drámák, fájdalmas emlékek, irónia, humor, minden, ami nő és férfi között megtörténhet. No és mindezt átfogta a tökéletes profizmus. Felemelő, megtisztító élmény volt, tökéletes kikapcsolódás.
Ismét megbizonyosodtam hitemben, hogy a zene, a dal legyőzi az időt!
 
Szeretettel ajánlom figyelmükbe tehát a fent említett művészek CD-jét és DVD-jét, melyek címe: Férfi és nő, dalok négy színészre és zenekarra. A négy színészt és a szerzőket már felsoroltam, de a zenekar is megérdemeli a név szerinti felemlegetést: Dés László-ezúttal mint a zongora és a szoprán szaxofon megszólaltatója, Erélyi Péter-keyboard, Sipeki Zoltán-gitár, Boross Attila-basszusgitár, Gyenge Lajos-dob, Horváth Kornél-ütőhangszerek, Nádasi Veronika és Péter Barbara-vokál.

Nida Judit

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13