Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Dr. Kerékgyártó Imréné:
A kastély árnyékában
Érdi portrék...
2006

Nemcsak egyéni, hanem közösségi sikert is aratott dr. Kerékgyártó Imréné (nyugalmazott tanár és helytörténész) „A kastély árnyékában” című könyve, amely a könyvtár gondozásában jelent meg.
A szerző a tanítás mellett sokat segített a diákoknak, a lakóhely múltjának és jelenének, a „szűkebb haza” kincseinek megismertetésében. A rácok és a németek sorsának emlékeit kutatta, valamint a török hódoltság korának feldolgozása köthető nevéhez; írásai, tanulmányai megjelentek eddig is számos kiadványban.
Az Érdi téka sorozatban megjelent könyvének első részében a gazdag történelmi múlttal bíró településünkről és a szerző gyermekkori élményeiről olvashatunk. Az érdi portrékban 12 különböző foglalkozású és egyéniségű személynek állít emléket, akiket jól ismert, és tisztelettel emlékezik rájuk: Jovicza Ignácz helytörténész, Bogner Mária Margit vizitációs apáca, Balázs Dénes geográfus, múzeumalapító, Kudó József esperes-plébános, Csuka Zoltán költő, műfordító, Szepes Gyula festőművész, dr. Medved János orvos, Dunavölgyi Balázs kántor, Eszes (Eschbach) János postai alkalmazott, Lusztig András és Lusztig Márton hentes.
A kiadványt Karsch Manfréd illusztrációi színesítik. A művész grafikáival történelmi emlékeinket és az érdi tájat örökítette meg: épületeket, szobrokat, a Fundoklia-völgy természeti szépségeit és a Duna-partot.
A könyvet Somfai István előszava vezeti be, a szerzőket Mogyorósi Erika méltatja és mutatja be azoknak, akik még nem ismerik. A kötet szerzőiről Mogyorósi Erika többek között ezt írja: „- mindegy betűvé, rajzzá kanyarodik a vonal – ismét teremtettek valami nagyon fontosat.”
Igen, azt hiszem a bemutatott személyeken keresztül közelebb kerülnek hozzánk az itt élő emberek, megelevenednek életsorsok, a grafikus ábrázolásában pedig a táj; ettől igazán a miénk, érdieké, ez a múltat, s jelent idéző, emlékező-olvasókönyv.
Bízom abban, hogy minden iskolában honismereti órákon hasznos olvasmány lesz ez a könyvecske, és felkeresik azokat a helyeket, amelyeket bemutatnak a kötet alkotói.
Ez a könyv sorozatnyitó kötet, reméljük, méltó folytatása lesz majd a helytörténeti pályázatokra leadott írások, visszaemlékezések jövőbeni közlésének.
A kiadvány Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával jelent meg.

Miklósi Csabáné

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13