Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

Életek éneke
Az első átfogó film az erdélyi népzenéről
2008

Az életek éneke c. film 3 DVD lemezen megjelent televíziós változatát ajánlom szíves figyelmükbe. Az első lemezen A szászcsávási banda, valamint Nagybánya és Kalotaszeg muzsikájával ismerkedhetünk. A 2. lemez témája Gyimes, Gyergyó, Nagysármás és a magyarpalatkai banda. A 3. lemezen Máramaros szigete, Budatelke és Szászfenes zenei élete kerül bemutatásra.
 
A rendező, Bereczki Csaba így beszél a műről:
"Filmünk dokumentum jellegű ugyan, de mégis több annál. Valódi zene, valós szereplők, valódi történetek alkotják a tartalmat, de az elbeszélés dramatikus felépítése azt az érzést adhatja a nézőnek, hogy álom szerű zenés balladát lát. Ez az eredeti elbeszélés mód adja a film a hagyományos dokumentumfilmtől eltérő dramaturgiáját.
A zenészek sorsa és a zene sorsa egybefonódik, haladunk a sorsok, és a zenék útjain. Mindegyik szereplő, természetes módon hoz egy újabb történetet, egy újabb sorsot, egy újabb zenét."
 
S hogy hogyan fogadta a kritika a filmet?:
"Pósa Zoltán: Életek éneke: őrzi a szeretetet
Pontosan, profi módon megszerkesztett ritmusban csendül föl mindig a muzsika, a szereplők a gyakorlatban is megmutatják, mit tudnak. A csodálatos erdélyi zene, az önfeledt örömmel játszó cigányzenészek és a magyar néptáncosok, a tájfotókat, zenekari képeket lendületesen egymásra montírozó képek és a szívszorító történetek együtt alkotják a filmben a hang, a kép, a szöveg ősi egységét.
A film alkotói a zenészekkel együtt a forgatás közben döntötték el, hogy megalakítják az Életek Éneke zenekart, amelyben együtt játszanak régi barátok, s azok is, akik korábban csak hírből ismerték egymást. A Párizsban filmes diplomát szerző erdélyi magyar rendező, Bereczki és barátai együtt szerveznek meg egy franciaországi föllépést. A film tetőpontja, ahogy az egyszerű erdélyi emberek a zenéjükkel és a mozgásukkal meghódítják Párizs utcáit, majd a színpadon is a világ elé tárják az archaikus és hiteles magyar, cigány, román népzene egyedülálló szépségét."
 
Egy másik vélemény a www.nepzene.hu c. lapról:
"Film és zene ritka szerencsés találkozása az Életek Éneke. A közönség eddigi visszajelzései, a film, illetve a koncertek minőségét illetően, megerősíti az alkotókat abban, hogy egy sikeres, fontos és tartós értéket hoztak össze majd másfél év munkájával."
 
Mit lehet még ezekhez a könyvtáros? Látogassanak el a www.eletekeneke.hu lapra, szemezgessenek az érdekességek között, aztán pedig jöjjenek el a Zenei Könyvtárba, és ismerkedjenek meg közelről is a filmmel!

Nida Judit

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13