Dr. Rodler Imre:
Kalória- és tápanyagtáblázat
2008
Folyamatosan nő az egészséges táplálkozás iránti érdeklődés, és egyre több kiadvány, szakácskönyv, televízió műsor zúdít e témában valóságos információözönt az emberekre. Ez a kis formátumú, könnyen kezelhető, jól szerkesztett könyv segít eligazodni az infromációk tengerében. Segítséget nyújt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást biztosító étrend összeállításához. Hasznos kézikönyv mindenkinek aki tudatosan szeretné összeállítani étrendjét, akár az egészséges életmódot tűzve ki maga elé, akár túlsúlyosság, vagy valamilyen betegség miatt. Ismerteti az egészséges táplálkozás alapelveit, megmagyarázza hogy milyen anyagok milyen szerepet játszanak az emberi szervezet működésében, ki tekinthető túlsúlyosnak vagy elhízottnak. Információkat ad az egyes élelmiszerek energia- és tápanyagtartalmáról, sőt kitér a leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedések diétás előírásaira is. Javaslatot tesz például a köszvényben, szív-érrendszeri, magas vérnyomás, daganatos és cukorbetegségben alkalmazandó diétára.A könyv nagyrészben jól áttekinthető táblázatokból áll, amelyekből könnyen kiolvasható az egyes élelmiszerfajták, ezeken belül egyes élelmiszerek energi-, ásványi anyag, vitamin-, aminosav- és zsírtartalma. Egyaránt szól a táplálkozással foglalkozó szakembereknek és mindenkinek aki saját háztartást vezet, vagy csak odafigyel az életmódjára.
Bencsik Ildikó