Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Kuzma István:
Daloskönyv
Pusztazámor, Sóskút és Tárnok szlovák dallamai
2006

Minden népművészetet kedvelő, s azt fontosnak tartó ember nagy örömére megjelent Kuzma István gordonművész tanár „Daloskönyv: Pusztazámor, Sóskút és Tárnok szlovák dallamai” című gyűjteménye.
Hogyan s miért született a kötet? A szerző így ír erről: „A népdal ma is él? Ha igen, vajon meddig? Ezeket a kérdéseket tettem fel magamnak, amikor Sóskútra költöztem, és megismerkedtem a községben élő szlovák népdalokat éneklő helybéli asszonyokkal... A mai fiatal generáció felméréseim szerint nem viszi tovább e népköltészeti hagyományok eddig fennmaradt gyöngyszemeit, így azok lassan elveszhetnek, a feledésbe merülhetnek... Ezért tartottam fontosnak, hogy a még élő népdalokat lejegyezzem, s így e kiadványban mindenki számára elérhető, megtanulható legyen.”
150 szlovák népdalt tartalmaz a Daloskönyv, s több év szorgos gyűjtőmunkája, kutatása után állt össze ez a figyelemre méltó anyag. A népzenében kicsit is járatos, azt kedvelő olvasóknak nem kell bizonygatnunk, milyen óriási, szakértelmet igénylő munka és elhivatottság kellett ezen értékes anyag összegyűjtésén kívül a dalok lekottázásához, rendszerezéséhez is.
Tetszetős formába öntött, igényes kiadványt tarthat a kezében az érdeklődő, annál is inkább, mert a kották és szövegek mellett, azok hitelességét megerősítve, egy CD lemezt is tartalmaz, mellyel meg is hallgatható a gyűjtemény zenei anyaga.
Kedves Tanár Úr! Kötete Bevezetőjében azt kérdezi, vajon meddig él még a népdal? Úgy gondolom, Ön mindent megtett annak érdekében, hogy azt válaszolhassuk – zenészek, pedagógusok, könyvtárosok, zenét szerető „civilek” együtt -, hogy még sokáig, nagyon sokáig!
 
A magánkiadásban megjelent műről, annak beszerzéséről a szerzőnél tájékozódhatnak a 20/490-3153-as telefonszámon, valamint a kuzmix§enternet.hu e-mail címen.
 
Jó böngészést, zenehallgatást és éneklést kívánunk mindenkinek!

Nida Judit

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13