Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Závada Pál:
Jadviga párnája
1997

A szociográfus, író, szerkesztő Závada Pál írásai közül a "Jadviga párnája" című művet ajánlanám a figyelmükbe.
Az 1997-ben megjelent mű az elmúlt közel 10 évben több mint 70 000 példányban kelt el, 1998-ban az év könyve lett, az író József Attila-díjat kapott érte.
A könyv naplóformában írt regény. A naplót többen is írják, de Osztatní András indítja el, esküvője napján kezdve a bejegyzéseket. Feleségül vehette a szépséges Palkovics Mária Jadvigát. A férfi szenvedélyes vonzódása Jadviga iránt átizzik a napló sorain. Ám viszonyuk nem felhőtlen, a feleség elég ellentmondásosan viszonyul férjéhez, és igazából mást szeret. Kettejük szerelmének beteljesülése, a boldogság lehetetlen, elérhetetlen.
A mű címe "Jadviga párnája" is célzatos, én Pilinszky János soraival így magyaráznám: "Az ágy közös, a párna nem". Az asszony időnként párnának használja a férjét, ráhajtja a fejét – de egyre gyakrabban más férfiaknál keresi a szerelmet. A könyv a házastársak egyre jobban érezhető "összehidegedéséről", a köztük kialakuló sűrűsödő némaságról szól. Az olvasó teljesen tehetetlennek érzi magát, ahogy a napló szavain keresztül magával ragadja a szenvedés, a férj kibírhatatlan lelki gyötrődése:
"Hisz nem tudtam, hogyan lehetséges írni másképen, min abban a tónusban, hogy nekem nincs és nem lehet nőmön kívül örömöm senki... Hogy akkor éltem csak valaha is, ha énrám ragyogott Jadvigám, ki mégis azzal taszít folyton az embernek nem való létbe, hogy elfordul tőlem, és megcsal". "Hát mi kell még ahhoz, hogy őt a szívemből kivessem, ha az sem elég, hogy gyermeket fogan másvalakitől? Hogy nem tud, nem képes, nemhogy a szívem, még ez a vakon is folyton csak őreá sóvárgó testem se szabadulni tőle!"
Egyik méltatója szerint Závada Pál legnagyobb írói tette az érzelmek, ösztönök, lélek és test, a legintimebb emberi tartományok bensőséges hangulatú átvilágításában ragadható meg. Az olvasó szép példáját látja, hogyan kell nemesen, igényesen írni a testi-lelki szerelemről.
A Békés megyei szlovák környezetben játszódó mű alapos szociográfia és történelmi regény is. Feltárja a szlováklakta vidék élet- és társadalmi viszonyait, időrendileg pedig az I. és II. világháborún átívelve eljut a közelmúltig (1987-ig).

Vasné Tóth Kornélia

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13