Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

április 21.
Táncsics Mihály
(Ácsteszér, 1799. április 21. – Budapest, 1884. június 28.)


Táncsics Mihály (anyakönyvezett nevén: Mihajlo Stančić) 1799. április 21-én született a Bakony lábánál fekvő Ácsteszéren, szláv eredetű családban. A takácsmesterség elsajátítását követően a fővárosba került, ahol előbb a tanítóképzőt végezte el, majd jogi tanulmányokat folytatott. Nevelőként olyan nemesi családoknál fordult meg, mint Szalmássy, Rudnyánszky vagy a Teleki család.


Érdeklődése hamarosan az irodalom és a nyelvészet felé fordult, de a politikai kérdések sem hagyták hidegen. 1843-ban publikált munkáira hatással voltak a francia felvilágosodás eszméi, melyekben központi szerepet játszott a polgári átalakulás kérdésköre. Művei az évek során egyre lázítóbb hangvételűvé váltak, mellyel magára vonta a külföldi és a magyar cenzúra haragját is. 1847-ben ezért bebörtönözték, ahonnan 1848. március 15-én szabadította ki a forrongó tömeg, a sajtószabadságért vívott harcuk jelképeként.


Ezt követően sem hagyott fel politikai törekvéseivel, mindvégig küzdött a fennálló rendszer nézetei ellen, melyre válaszul többször be is börtönözték. Újságírásba fogott, melyet maga Kossuth tiltatott be az új rendszer elleni radikális nézetei miatt. 2 alkalommal is megmérettette magát az országgyűlési választásokon sikerrel, majd visszavonult a nyilvánosság elől.


A szabadságharc leverését követően 8 évet töltött a hatalom elől bujkálva saját pincéjében, mire amnesztiában részesítették.


Elszegényedve, méltatlan körülmények közt hunyt el 1884. június 26-án.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13