Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

május 20.
Pünkösd

A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját. A pünkösd a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Az Újszövetség leírja, miként szállt le a Jézus Krisztus által megígért Szentlélek a tanítványokra. A Szentlélek kiáradt az apostolokra, betöltötte őket kegyelmével, így képessé váltak a hit terjesztésére. Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet. A Szentlélek eljövetelének pillanatát a művészetben galamb vagy lángnyelvek alakjában ábrázolják.
A néphit szerint, ha pünkösdkor szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon mérik össze ügyességüket.
A pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, a Csíksomlyón összegyűlt székelyek azonban győzelmet arattak, megvédték katolikus hitüket. Erre emlékezve tartják meg Csíksomlyón minden pünkösd szombatján az ünnepi szentmisét és a búcsút, ahová minden évben több százezer ember érkezik.

Irodalom:

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13