Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

augusztus 7.
Bella István
(Székesfehérvár, 1940. augusztus 7. - Budapest, 2006. április 20.)

Kossuth díjas költő, 70 évvel ezelőtt született. A Fejér megyei Sárkeresztúr gyermekkorának színhelye, édesapja ebben a faluban volt tanító. Még csak 14 éves, amikor Hazafelé című verse megjelenik a Fejér megyei napilapban. Középiskolás éveit a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban tölti. Egyetemi tanulmányait az ELTE magyar-könyvtár szakán végezte. Egyre közelebb kerül az irodalmi élethez, a 60-as évek közepén része van a Tiszta szívvel című antológia megszületésében. Verseit közli az Új Írás és a Napjaink, s csakhamar kialakul az a szellemi közeg, amely a „Hetek” néven lesz ismert a magyar költészetben. Bellán kívül ide tartozik Ágh István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon. Közöttük Bella István költészetében különösen fontos a népköltészeti hagyomány, az archaikus nyelv valamint a modern, huszadik századi irányzatok együttes hatása.

Bella István első verseskötete, a Szaggatott világ 1966-ban jelenik meg. Különös színt képviselnek pályáján a gyermekversek, a különféle, zenéhez kötődő művek, legfőképpen talán a Margit-passió. Ugyancsak fontos része az életműnek a műfordítás, különösen a lengyel irodalom és a finnugor népek folklórjának közvetítése. Hosszú időt töltött az Élet és Irodalom szerkesztőségében, tagja volt az Árgus című folyóirat szerkesztőségének, valamint munkatársa a Magyar Naplónak. A rendszerváltás után a Beza Bt. keretein belül könyvkiadással is foglalkozott.

Első felesége érdi volt, így a költő házasságkötésük után egy ideig Érden élt. Díjat is neveztek el róla, amelyet a Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett ünnepélyen adják át. A Bella István-díjat az a költő kaphatja meg, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz (Bella István életművének szellemiségéhez is); a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el és a fiatal vagy a középnemzedékhez tartozik.

Teljes kalendárium

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13