Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
A magyar kultúra napja 2021

Himnusz zenei változatai: Himnusz esetében sajnos nem maradt fenn Erkel első lejegyzése, csak az a partitúra, amelyet a zenekar klarinétosa, Kocsi János másolt le jól olvashatóan, feltehetően némi „szerkesztői” javítással. Ebbe Erkel a bemutatót követően írta be az elő- és utójátékba a harang szólamát, és kiegészítette a szintén Kocsi által másolt zenekari szólamokat is. Az 1880-as évekből két további szerzői leírást ismerünk, mindkettő kíséret nélküli, vegyeskari kórusváltozat, melyek több részletben eltérnek az első fennmaradt kottától. Somogyváry Ákos mindezeket figyelembe véve alakította ki „ideális” Himnusz-értelmezését, megőrizte és megmutatta a mű verbunkos gyökereit, visszaállította a feszesebb ritmikát és élénkebb tempót, de helyet adott a szerző utólagos korrekcióinak is.
 


 
Más, talán már Erkel életében és jóváhagyásával történt változtatásokat pedig a hagyomány tartott fenn, és ezek egy része bekerült a Dohnányi Ernő által 1938-ban készített új, hivatalos változatba.


 
Sport Himnusz: A Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére a MÁV Szimfonikus Zenekara elkészítette, és az Erkel Ferenc Társaság jóváhagyta Erkel Ferenc művének eredeti, az 1844-es Hymnus pályázatra benyújtott partitúrája alapján, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemű, Magyarország Himnuszának zenekari és 90 másodperces változatát, amely megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak. (Forrás: erkeltarsasag.hu)
 

 
(Forrás: https://papageno.hu/featured/2020/01/igy-szol-a-magyar-himnusz-az-eredeti-partitura-szerint-video/)

 
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 12.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13