Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Érd

Több mint 50 ezren, – talán ön is, kedves olvasónk – választották lakóhelyül a 63 km2-en elterülő, Budapest-környéki települést, Érdet. Nekik nem kell bemutatni a várost, különösen nem gondjait, nehézségeit. De talán nem haszontalan néhány történeti tényre felhívni az ő figyelmüket sem.
 
Már az ősember is megtelepedett itt, ennek régészeti emlékeit a Fundoklia-völgyben tárták fel. Az ókorban a római limes érintette a települést, majd az árpád-korban, 1243-ban történt városunk első okleveles említése. Sok emléket rejt ez a vidék: több monda fűződik az érden és Battán látható halmokhoz, a Kutyavár a hagyomány szerint Mátyás király tulajdonában volt, a török hódítás emlékét a minaret, a magyarországi három minaret egyike őrzi.
 
A Duna közvetlen közelébe épült település a XX. században Európa legnagyobb falujává nőtt. A parcellázások révén alakult ki a mai hatalmas beépített terület, az infrastrukturális, kommunális gondokkal együtt. Nem rendelkezünk hagyományos belvárossal, időnként úttalan utakon járunk, de nekünk is vannak értékeink, melyeket igyekszünk megőrizni. Talán a kultúra és az oktatás ennek az értékőrzésnek az egyik letéteményese, hiszen 10 általános és 2 középiskola működik a városban, a könyvtár és a művelődési központ mellett az Európában egyedülálló Magyar Földrajzi Múzeum segít a szabadidő kulturált eltöltésében.
 
Aki szeretné mélyebben megismerni városunk történetét, keresse fel helytörténeti gyűjteményünket, melynek állománya bőséges anyagot szolgáltat az érdeklődőknek.
 
Érd — Érd város hivatalos honlapja
ÉrdCenter — Érddel és környékével kapcsolatos információk gyűjteménye
 

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 12.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13