Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Csányi Vilmos:
Kis etológia
második kiadás
2008

Honnan tudja a kullancs, mikor kell rávetnie magát az áldozatára? Miért követi a kiskacsa a felnőtt récét – és miért ragaszkodik ugyanennyire akár az emberhez is? Hogyan ismeri fel tévedhetetlenül az idegen madár fészkében fölnevelkedő kakukk a fajtársait? Mi vezeti a méheket a nektárt adó virágmezőhöz, és hogyan osztják meg az erről szerzett tudásukat a kaptárban serénykedő társaikkal? E kérdésekre egy szemtelenül fiatal tudomány, az etológia adott forradalmian új válaszokat a 20. század derekán. Az állatok viselkedését új megvilágításba helyező három tudós – Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolaas Tinbergen – úttörő munkájuk elismeréseként 1973-ban megkapta a Nobel-díjat.
Amikor a Kis etológia első kötete 1980-ban napvilágot látott, hazánkban még javában vitatták, tudomány-e egyáltalán az etológia. 1985-ben megjelent a második kötet, s ekkoriban az etológia egyik gyorsan fejlődő ága, a szociobiológia állt a gyanakvó társadalomtudományok kereszttüzében. A harmadik kötetre már csak egy évet kellett várni (1986), akkoriban arról folytak a viták, kiterjeszthetők-e az etológia módszerei az emberre, azaz van-e létjogosultsága a humánetológiának. A három óriási sikerű kötetet néhány év múlva követte a negyedik kis etológia (1989), majd – immár nem a sorozat részeként jegyzett, de ahhoz sok szállal kapcsolódó – Szerelmes állatok (1991) című könyv.
A viták közben elcsitultak, az etológia nálunk is elfoglalta az őt megillető helyet a tudományok rendszerében, szemlélete, az állatok viselkedésének tudományos magyarázata ma is a zseniális etológus, Konrad Lorenz elméleti megalapozásán nyugszik. Az öt karcsú kötet egybeszerkesztett írásai Kis etológia címmel, immár második kiadásban, szórakoztatva segítenek eligazodni az állatok természetében.

Bencsik Ildikó

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13