Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Kis Antónia:
Stonehenge-i feliratok
2007

A Stonehenge az angliai Salisbury-fennsíkon látható kőépítmény, amelynek korát négyezer évre becsülik. A bronzkori megalit kultúra terméke, amely Spanyolország atlanti-óceáni partjaitól Dél-Skandináviáig terjedt, a brit szigeteket is magában foglalva. A 2-7 méter magas, 20-30 tonnás, durván faragott kőoszlopok hajdan négy koncentrikus kört alkottak. Egyes kutatók szerint kultikus építmény, mások szerint óriási naptár volt, amely pontosan jelezte például a nyári és a téli napforduló idejét.
 
Bár a címből esetleg arra lehetne következtetni, nem régészeti és nem történelmi könyvet tart a kezében az olvasó. A napjainkban játszódó szerelmi történetben Stonehenge-nek és az utazásnak különleges szerepe van.
A történet főszereplője Benkő Gabriella, a "macskaarcú", aki édesapját korán elvesztette, és akit anyja egy László nevű professzor gondjaira bízott. A lány, miután elvégezte az angol-latin szakot, a professzor szárnyai alá került egy kutatóintézetbe. Kapcsolatuk nagyon szorossá vált, csak azért nem házasodtak össze, mert a professzornak már volt felesége, gyereke. A nagy-britanniai körutazást is a professzor fizette be a lánynak. Közben azonban László professzor eltávozott az élők sorából... A lány egyedül ment nyaralni, és közte és egy nála tizenévvel fiatalabb férfi, Nagy Mihály között nagy szerelem szövődik. Kapcsolatuk állomásairól, egyre mélyülő szerelmükről szól a regény.
"- Azt tudod-e, kincsem, hogy én közben megfejtettem a stonehenge-i jelet? – kérdezte a férfi egyik este, amikor már kényelmesen elhelyezkedtek az ágyban.
- Miféle jelet? – faggatózott a nő. – Hát volt ott jel? Azt mondtad, nem látsz semmit, én is megnéztem, és én sem láttam.
- Később jöttem rá én is, hogy mi volt az. Ott álltunk ugye mid a ketten a kapu előtt, illetve előbb csak én, és arra gondoltam, hogy itt most meg kell tudnom, mi lesz a sorsom, hova, merre tartsak. Akkor jöttél te oda. Hát, te voltál a jel. Csak később értettem meg, hogy nekem ott kell lennem, ahol te vagy.."
A szerelmesek összeházasodnak, de nem élhetnek sokáig együtt. A szívbetegséggel küszködő férfi szerelmének utolsó jeléül egy levelet hagy Gabira, melybe arra kéri, hogy halála után is vele maradhasson: testét hamvasszák el, és ha felesége elutazik valahova, vigye magával az urnát...
"Ez a könyv játék az idővel és a térrel. Ez a könyv játék az időben és a térben."

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13