Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Atwood, Margaret:
Pénelopeia
2007

Margaret Atwood neve nem ismeretlen az olvasók körében. A kanadai szerzőnő „A szolgálólány meséje” című művével robbant be a köztudatba, mely már 1985-ben megjelent ugyan, de csak a 2017-es filmbemutató hatására vált igazán népszerűvé.
Termékeny szerzőként tartja nyilván az irodalmi világ, több műfajban kipróbálta már magát. Gyermekkori mesevilágából fakad érdeklődése a mítoszok, legendák iránt, mely remek táptalajt biztosít műveihez. Így nem is csoda, hogy elsők között jelentkezett a Canongate Könyvkiadó kortárs szerzőket megcélzó pályázatára, mely ősi mítoszok átírására irányult. Ennek apropóján született meg Pénelopeia című műve.
A könyv a mitológiai Hellász hétköznapjaiba enged betekintést: a furfangos hős, Odüsszeusz feleségének szemén át látjuk a világot, ismerjük meg a kor szellemét, hagyományait. A történet Pénelopé visszaemlékezésén alapul: több ezer év távlatából, az alvilágból kitekintve mesél gyermekkoráról, Helénéhez való viszonyáról, az Ithaka szigetén töltött időkről és a „hádészi” lét viszontagságairól.
A cselekmény két szálon fut, felváltva ismerjük meg Pénelopé életét és láthatunk bele a szolgálólányok sorsába. Az elbeszélés folyamát – a görög drámákban megszokott módon – szatirikus kórusbetétek színesítik.
A szerző munkája során több forrást is használt, de vezetőfonalként Homérosz művei szolgáltak, melyről pár szóban a könyv végén kapunk tájékoztatást. Mindazok számára érdekes lehet, akik érdeklődnek a mitikus történetek iránt, betekintenének az ókori görögök világába, vagy csak megismerkednének egy feledésbe merült szereplővel.
A könyvet keresse a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Felnőtt részlegében.

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13