Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Tóth Krisztina:
Párducpompa
2017

„Ez nem az a könyv, ami nem fáj”
Tóth Krisztina az egyik legismertebb és legolvasottabb magyar szerző, számos irodalmi díj birtokosa. Az írás mellett francia irodalmat fordít, kreatív írást tanít. Idáig tíz verseskötete és hat prózakötete jelent meg, műveit számos nyelvre lefordították.
A 2017-es megjelenésű Párducpompa 50 tárcanovellát tartalmaz, melyek a lehető legsemlegesebb hangvétellel íródtak, ugyanakkor az olvasóban erős indulatokat keltenek. A szerző a hétköznapi sztorizással rokon módon ír, mint amikor hazaérve elmeséljük, hogy „képzeldmitörténtmavelem”, ám minden történet pontosan, sallang és mindenféle mesterkéltségtől mentesen megszerkesztett.
Posta, troli, orvosi ügyelet, pláza, iskola, végállomás, vasúti kocsi, kutyafuttató, kivándorlás és migránsok, koldusok, szegénység és betegség, idegesség és stressz – a történetek a mindennapi életünkben játszódnak. Groteszk, realista pillanatfelvételek, precíz megfigyelések arról, hogyan élünk, mitől félünk ma Magyarországon. Nem jó szembesülni hétköznapjaink sötétebb oldalával, de Tóth Krisztina nem szívbajos, az arcunkba tolja azokat az eseményeket, melyektől általában elfordítjuk a fejünket, mert nem akarunk tudni róluk. Csak a könyv vége felé kapunk könnyedebb hangvételű írásokat, s ezeknek köszönhetően kicsit fellélegzünk, de inkább csak néhány szívet melengető pillanatról van szó.
A kötetben megjelenő tárcák magas színvonalú, minőségi írások. Aki kőkemény sorsdrámára vágyik, ne ezt a kötetet válassza, aki azonban mélyen elgondolkodtató, rövid írásokkal szeretné kitölteni szabad perceit, megtalálja benne, amit keres. Nem lesz jobb kedve tőlük, ám igazi hétköznapi lírát kap, életszagút, emberit, fájdalmasat, elgondolkodtatót, jót.
Megtalálható a Csuka Zoltán Városi Könyvtár állományában.

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13