Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Elif Shafak:
Becsület

A regény eredeti címe Iskender, így hívják a főszereplőt. A név jelentése: becsület. A történet egy kis kurd faluban kezdődik, és ott is ér véget. Az 1945-ben született ikerlányok Pembe Kader (Rózsaszín Végzet) és Jamila Yeter (Elég Szépség) élete –bár külsőre tökéletes hasonmásai egymásnak – mégis másképp alakul. Pembét feleségül vette egy török fiú, és Isztambulba, majd Londonba vitte. Jamila viszont otthon marad, a gyógyításnak él. Mindkettőjük életét megkeserítik a hagyományok: Jamila nem mehet soha férjhez, Pembe pedig hiába nem él együtt évek óta a férjével, a szabályok tiltják a válást, vagy, hogy más férfival megismerkedhessen.
Hol a kietlen kurd faluban járunk, hol a kilencvenes években, Angliában, ahol a bevándorlók próbálják megőrizni a hagyományaikat, miközben igyekeznek beilleszkedni is. A modern környezet ellenére a török nők nem léphetnek ki sorsukból. Ha egy nő becsületén folt esik, a család egyik férfitagja kapja a feladatot, hogy elégtételt vegyen, mégpedig úgy, hogy a vétkes asszonyt meg kell ölnie. Ez az oka annak, hogy a Toprak család egyik tagja gyilkosságra ragadtatja magát.
A regényt több rangos nemzetközi irodalmi díjra is jelölték. Hősei idegen földön, idegen kultúrában keresik a boldogságot, de utazhatnak akármilyen messzire, nem szabadulhatnak a hagyományoktól, hiedelmektől és kötelességektől, amelyeket pedig maguk mögött akartak hagyni.
Elif Shafak 1971-ben született Strasbourgban, emigráns török szülők gyermekeként. Írói nevének anyja nevét vette fel, ami hajnalt jelent. Regényeit török és angol nyelven írja.

Kovács-Sebestyén Erzsébet

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13