Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Kondor Vilmos:
Budapest noir
2008

Kondor Vilmos 1954-ben született, Szegeden járt egyetemre, majd Párizsban folytatta tanulmányait. A Sorbonne-on vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd visszatért Magyarországra. Jelenleg egy nyugat-magyarországi gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. Feleségével, lányaival és kutyájával egy Sopron melletti kis faluban él. Kerüli a nyilvánosságot, interjút ritkán ad, azt is csak emailben, emiatt több fórumon is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán létező személyről van szó.
Régóta foglalkozik írással, regényeit hat nyelvre fordították le. A Budapest noir, Kondor első regénye 2008-ban jelent meg.
Fontos néhány szót ejteni a szerzőről, és tisztázni, hogy ízig-vérig napjainkban élő személyről van szó, mert a kötet olvasása során az ember úgy érzi, az 1930-as években jár Budapesten, s azt gondolhatja, ilyen pontossággal csak az tud írni, aki abban a korszakban, ott élt. Komoly kutatómunkának kellett megelőznie a regény megírását. A mű lényeges jellemzője a kettősség: egyik oldalon a hihetetlen korhű hangulati elemek, a korabeli helyszínek hiteles, szinte kínosan pontos megidézése, a másik oldalon pedig a nagyon is mai forgatókönyv-szerű cselekményfűzés, a gyors váltások, a nem túlmagyarázott, pergő események. Egyszerre mutat egy, a napjainknál jóval lassúbb, nyugodtabb életstílust a történet, ám ugyanakkor feszes ritmusú, szinte egy fölösleges mondat sincs benne.
A cselekmény: Budapesten járunk, 1936. októberében, Gömbös Gyula temetésének időszakában. A Terézváros egyik kapualjában egy akkori szóhasználattal: kéjnő, egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est c. lap helyszínre érkező bűnügyi újságírója, Gordon Zsigmond elgondolkodik azon, mi késztethet egy zsidó lányt arra, hogy ilyen tiltott foglalkozást űzzön? Elkezd nyomozgatni, ám mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és le a mélységbe, a legalsó rétegekhez. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.
Megjelenésekor a Budapest noir meleg fogadtatásban részesült mind az olvasók, mind a sajtó részéről: a legnépszerűbb és legolvasottabb portálok közül kettőnél is bekerült a 2008-as év legjeinek sorába. A Könyvesblog az „Év Meglepetésének” nevezte a könyvet, míg az Origo az „Év Legfontosabb Könyvei” közt szerepeltette.
Nagy ecsetvonásokkal festett, mégis egyedi karaktereket, akciódús cselekményt, sziporkázó párbeszédeket tartalmaz, melyek kiválóan alkalmassá teszik a megfilmesítésre. Nem véletlen a szóhasználat, hiszen napjainkban Gárdos Éva impozáns szereplőgárdával forgat filmet a Budapest noir-ból:
- Kolovratnik Krisztián: Gordon Zsigmond újságíró
- Tenki Réka: Eckhardt Krisztina, Gordon szerelme
- További főbb szereplők: Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt
- A film operatőre Ragályi Elemér, a forgatókönyvet Szekér András írta, a korabeli díszleteket pedig Verebes István fia, Pater Sparrow tervezte. 2017-ben kerül a mozikba.

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13