Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Hangoskönyv ajánló

Rudyard Kipling:
Kim, az ördöngős
2012

Joseph Rudyard Kipling 1865-ben született Bombay-ben, és 1936-ban, Londonban hunyt el. Irodalmi Nobel-díjas angol író és költő. 6 éves koráig szüleivel Indiában élt, tanulmányait Angliában folytatta, s ezután Indiában lett újságíró – innen a kötődése a helyhez. Bejárta szinte az egész világot. Amerikában 4 évet élt, Európában politikai szerepet is vállalt: lelkes híve volt az angol gyarmatbirodalomnak.
Napjainkban leginkább gyermekeknek szóló műveiről ismert, melyek között leghíresebb A dzsungel könyve. Mesegyűjteménye Az elefántkölyök címen jelent meg. If című versét több magyar költő lefordította (Kosztolányi Dezső, Devecseri Gábor, Szabó Lőrinc).
A novella művészetének egyik legnagyobb újítójaként tartják számon. A 19. század végén és a 20. század elején Kipling az egyik legnépszerűbb angol próza- és versíró volt. Többször felajánlották neki a lovagi címet, amit azonban ő mindig visszautasított.
Szerb Antal szerint Kipling legjobb regénye a Kim. Olyan regény, amelynek szereplői minden lényegeset tudnak a világról, és éppen ezért jóban is vannak vele. De még szebb, hogy nem csak a földi világgal teremtettek derűs, barátságos viszonyt, hanem az égivel is, sőt önmagukkal is. Ez talán a legtöbb és legnagyszerűbb, amire vágyhat az ember. A regény felöleli szinte egész India szellemiségét, s a benne zajló életet úgy mutatja föl nekünk mint a boldogulás legsikerültebb és legtartósabb példáját.
„India tehát – ezek szerint – maga a Paradicsom, s a mi boldogságunkhoz sem kell több, mint jól odafigyelni lakóira, ellesni tőlük életük titkait, s követni példájukat. Kipling a Kimben (talán akarata ellenére) India himnuszát írta meg. A legértőbb és legszeretetteljesebb könyvet, amit valaha Kelet lakóiról és kultúráiról Nyugaton írtak. Ha valaki szeretné tudni, hogy Kipling mivel érdemelte ki a Nobel-díjat, olvassa el, illetve hallgassa meg az ördöngös Kim ifjú életének felemelő történetét!” – írja Sári László a műről.
Rudyard Kipling Kim, az ördöngős című művének hangoskönyv változatát Kulka János tolmácsolásában, a TITIS hangosregény sorozatban élvezhetjük.

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13