Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Gringo Sztár:
Pálinka sunrise
2011

A Gringo Sztár Geszti Péter legújabb zenekara.
Az együttes először 2011 júliusában lépett fel. "A zenekar neve azért lett Gringo Sztár, mert egyrészt minden tiszteletem Ringo Starré, a Beatles egykori dobosáé, másrészt a gringo szó spanyol és portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent, és ez is jelzi, visszavándoroltam a zene világába" – indokolta az MTI-nek a névválasztást Geszti. Az ő megfogalmazásával a Gringo Sztár "kozmopuritán" zenét játszik, ami a reggae, a dzsessz, a rap, a pop, az elektronikus zene, a ska és a balkáni népzene egyvelegéből áll össze
Az együttes két képzett énekesnője Gereben Zita és Sapszon Orsolya, az előbbi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-ének szakán végzett, van egy saját dzsesszkvintettje, utóbbi zenészcsaládba született és a Kőbányai Zenei Stúdióba járt. Az együttes kísérőzenészei is mind kiváló muzsikusok, főként a dzsessz világából ismertek.
Első lemezük a „Pálinka sunrise” címet viseli. „Olyan lemezt akartam készíteni, amely csupa pozitív energiából áll és bármilyen patetikusan is hangzik, a létvágy, az élet iránti szeretet sugárzik belőle. A valóság minden eresztékében recseg-ropog körülöttünk, ezért most jól jön az a képességem, hogy tudok olyan dolgokat csinálni, amelyek tömegek számára jelenthetnek örömet. Szeretem, ha az én zenémre az emberek jobban érezik magukat” – szögezte le Geszti.
Az album legtöbb dalát – összesen kilencet – az Erdélyi-Geszti páros jegyzi; Erdélyi Péter Geszti korábbi formációja, a Jazz+Az billentyűse volt, most a produkció zenei rendezője is. A rádiókban már április vége óta hallható a Télen-nyáron nyár, a nyolc európai nyelvből összekevert Sprechen Sie Disco, vagy a szintén sláger Szabadulj fel! Szerepel még a lemezen többek között a Kocsmajaj című dal a Balkan Fanatik zenéjével, ez a csapat dolgozta át Zorán egykori slágerét, az Amikor elmentél tőlemet, melyben Zorán is énekel – Geszti rappelése mellett. Található két másik feldolgozás is, a jamaicai Jack Radics (Az élet szeret) és a kubai Raul Paz (Fogy a Hold) egy-egy magyarított dala.
A játékosság most sem csupán a névben, de a daltémákban, a kiforgatott szólásokban, verbális csavarokban is tetten érhető. Az album borítója teljes dalszövegkönyvet rejt, a korong szitázott képe pedig újabb ok a mosolyra.
Valószínűleg sokat fogunk hallani még a Gringo Sztárról és a Gringo Sztártól, melynek első lemeze a már említett dalokon túl is potenciális slágerek gyűjteménye (Az élet szeret, Szedjél szét!, Csak a csajod legyen magyar), amiért érdemes meghallgatni – különösen ebben a szürke-hideg-nem sok jót ígérő januárban.
Jó szórakozást kívánok hozzá Mindannyiójuknak!

Nida Judit

A dokumentumok címleírásának lekérdezése folyamatban van...

Összes ajánló

Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13