Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Ez történt...
Beszéljünk tudatosan magyarul! 2011.04.29.
 
A Magyar nyelv hete alkalmából április 27-én könyvtárunk a Svájcban élő író-költő (ipartervező), Gyimóthy Gábort látta vendégül. A magyar nyelv szenvedélyes nagykövete Beszéljünk tudatosan. Beszéljünk tudatosan magyarul ! címmel tartott előadást a felnőttkönyvtár lelkes közönségének.
Bevezetőjében a következőket mondta: „Előre kell bocsájtanom, hogy nem vagyok nyelvész. Közel 53 éve élek külföldön, ahol eleinte mindössze megkíséreltem megőrizni az anyanyelvemet. Jóval később, több idegen nyelv tanulása közben (angol, francia, olasz, japán, a németet akkor már közel anyanyelvi szinten törtem) döbbentem rá a magyar nyelv hihetetlen értékeire. Nyugodtan mondhatom úgy is, hogy beleszerettem a saját anyanyelvembe!
Biztos vagyok benne, hogy nem beszélek hibátlanul magyarul. Nem beszélek olyan választékosan, mint ahogyan szeretnék és talán a fogalmazásom szabatossága is sántít itt-ott. Ennek ellenére, ha néha Magyarországon járok, olyan szóhasználatok, beszédbeli fordulatok elterjedését tapasztalom, amelyeket gátlástalanul nevezem nyelvpusztulásnak! Gátlásnélküliségem oka pedig az, hogy kötelességemnek tartom megfigyeléseimet továbbadni, nem a régóta külföldönélő jogtalannak, sőt szemtelennek tartható bírálója gyanánt, hanem olyan valakiként, aki az alattomosan terjedő, belülről talán alig észrevehető, bántó, nyelvi szokásokat kívülről jobban látja. Mint ilyen, egyre inkább a magyar nyelv ügye szószólójának érzem magam.“
 
Az író útravalóul igen sok újragondolnivalót hagyott és hogy ne feledkezzünk meg nyelvi sokszínűségéről, hat könyvét ajándékozta könyvtárunknak.
 
 
Bencsik Ildikó

ELŐADÁS

április 27.
Beszéljünk tudatosan. Beszéljünk tudatosan magyarul!

Letöltés

  KÉPTÁR

Beszéljünk tudatosan. Beszéljünk tudatosan magyarul!
2011.04.27.
Tovább...
További képtárak

Új hozzászólás:

További bejegyzések 
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
17,0°C
derült