Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Gyöngyössy Márton (szerk.):
Képek a múltból
Az elmúlt évek ásatásaiból Pest megyében
2008

Nap mint nap 80-100-130 km-es sebersséggel száguldunk az utópályák új szakaszain, hogy eljussunk ügyeink intézésének színhelyére, vagy munkahelyünkre. A több tízezer ingázó közben rádiót, CD-t hallgat, vagy éppen a napi teendőit gondolja át. Eszébe sem jut, mit rejthet, rejthetett a föld, melyet átszel autójával.
Pest megyében az elmúlt két évtized során, az egyre szaporodó építkezések számtalan nagy felületű és jelentőségű régészeti feltárást eredményeztek. A kötet ezekből, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága által végzett ásatásokból mutat be ízelítőt. Szerepelnek benne az autópálya építéseket megelőző ásatások (M0, M5, M6 autópálya, a 2-es út Vácot elkerülő szakasza, a 4. sz. főút) a lakóparkok, ipari parkok területén végzett feltárások és nem utolsó sorban a városi és megyei önkormányzatok által támogatott régészeti munkák.
A szerkesztők időrendi sorrendbe állították feltárásaikat, végigkísérve megyénk történetét az újkőkortól egészen a török korig.
A megyei múzeumok régészei által az elmúlt évek során végzett ásatások eredményei alapján a könyv hiteles ízelítőt ad Pest megye töténetéből az újkőkortól a török korig.Az érdi lokálpatrióta ismereteit is gazdagon árnyalhatja az M6-os autópálya építése előtti leletmentések során szerzett ismeretanyag és tárgyi emlék.
A feltárt lelőhelyek:
- A középső bronzkori Vatya-kultúrához kapcsolódó objektum;
- Késő bronzkori településnyomokat találtak a Benta-patak mindkét partján, a Simonpusztai- dűlőben pedig az urnamezős kultúra sírjait;
- A Magyarországon eddig feltárt legnagyobb kora vaskori telep és leletei;
- A Benta-patak két partján feltárt az Kr.u.1. század közepén benépesült római villagazdaság;
- s végül a 10.-14. században lakott település nyomai.
 
A könyv szép kiállítású, gazdagon illusztrált, használata azonban nehézkes, mert nélkülöz minden mutatót.
Ajánlom tanároknak és diákoknak, mert a településünk múltjának leleteiről készített fotók talán közelebb hozzák az adott kort a gyerekekhez, s egyben erősítik az Érdhez tartozás tudatát. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akiket érdekel városunk történelme.

Bencsik Ildikó

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
31,1°C
derült