Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Méhes György:
Gina
1986

A Kossuth-díjas Méhes György az utolsó olyan élő erdélyi szerző, aki pályáját a II. világháború előtti szellemi vonulathoz kapcsolódva kezdte. Székelyudvarhelyen született 1916-ban. Írói ethosza, a klasszikus értelemben vett erdélyi polgári értékrendben gyökerezik. Meseíró, regényíró, színműíró, műfordító. Korai publicisztikai tevékenységével a diktatúrák, a totalitárius, nacionalista és xenofób társadalmi erőszaktétel ellen szállt síkra kivételes bátorsággal. Miután a folyóiratoktól megszégyenítő módon elbocsátották, a szabadúszó életet választotta. Egyik tudós őse nevét felvéve súlyos üzeneteket hordozó "álmeseregényeket" írt: "Gyöngyharmat Palkó", "Rapsonné vára", "Szikra Ferkó", "Világhíres Miklós", "Győzelmes Gábriel".
Mint avatott drámaírónak, színdarabjait a hatvanas évektől kezdve évtizedeken át az erdélyi színházak mindegyike folyamatosan játszotta: "33 névtelen levél", "Heten, mint a gonoszok", "Dupla-kanyar", "Barbár komédia", "Drága gyermekeim".
A hetvenes évek végétől jelennek meg felnőtt regényei, melyekben a Trianon előtti és utáni erdélyi társadalmat örökíti meg emberi sorsokon keresztül: "Orsolya", "Bizalmas jelentés egy fiatalemberről", "Kolozsvári milliomosok". Ide sorolhatjuk a "Gina" című regényt is, mely 1986-ban íródott. A két világháború közti időben járunk, Európa felbolydult, Hitler fegyverkezik, és a háborús konjunktúra felkavarja Kolozsvár polgári elitjét. A múlt század erdélyi világában a család jó hírneve, a hatalom, a pénz, vagy egy "megfelelő parti" többet ért az igaz érzelmeknél. Egy fiatal lány, Nemes Gina (egy jómódú kereskedő gyermeke) mégis szembeszáll a sorssal, és tűzön-vízen át kitart szerelme mellett. A barátnők féltékenykedése és az apai tilalom ellenére titkon randevúzik Paul Maximmal, a vidéki szabólegénnyel. Miután a lány teherbe esik, a szülők kénytelenek beleegyezni a házasságba. Vejüket is beavatják üzleti ügyeikbe. A családi vállalkozás azonban a csendestársak ármánykodása, majd a bekövetkező gazdasági világválság miatt zátonyra fut. Vajon meg tudják-e őrizni magukat egymásnak a kávéházi zugfirkászok, gátlástalan kalandorok és bukott vállalkozók hadában, vagy miközben szomjasan hajszolják a milliókat, álmaik és vágyaik semmivé foszlanak? Erre is megtaláljuk a választ ebben a "közgazdasági kalandregény"-nek is nevezhető műben.
"Méhes leginkább polgárokról ír, és polgároknak. Ez mind meséin, mind drámáin, de leginkább regényein látszik. Azt hiszem, nem tévedek, ha azt állítom, hogy ez a polgári elegancia és józanság óvta meg attól, hogy bármilyen politikai és irodalmi ideológiának elszegődjön... Méhesnél teljes demokratizmus uralkodik, szereplőit – magyarokat, románokat, németeket, zsidókat – nem a nemzeti, hanem az emberi vonások különböztetik meg egymástól, és semmilyen kommunikációs zavar nincsen közöttük." (Orbán János Dénes)

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
30,5°C
derült