Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor, Bánvölgyi Györgyné:
Cukorbetegség, túlsúly és étrendi kezelésük
Életmódbeli és étrendi tanácsok az érintetteknek
2009

Elhízás és cukorbetegség, egymással gyakran társuló fogalmak. A túlsúly, az elhízás a cukorbetegség előszobája. E kapcsolat hátterében örökletes és környezetei tényezők bonyolult kölcsönhatása áll, amelyek együttes eredője az inzulinhatás gyengülése és/vagy az inzulintermelés szükségestől elmaradó volta.
Alig van olyan család, ahol túlsúlyos egyén vagy cukorbeteg az ismeretségben ne fordulna elő. A túlsúllyal való szembesülés legtöbbször minden más panasz nélkül, döntően esztétikai, esetleg pszichés vagy szociális-társadalmi kérdésként merül föl. A fogyókúra során elért – esetleg csak szerény mértékű – súlycsökkentést a diétás elvek feladása utáni túltáplálkozás és súlygyarapodás követi, nemritkán nagyobb testsúlyt eredményezve a fogyókúra előttinél. Ez a "jojó" elhízás háttere. Pedig az elhízás messze nem esztétikai kérdés csupán, hanem számos megbetegedés kockázati tényezője is. Közöttük első helyen a cukorbetegség áll.
A könyv első része az elhízás és a cukorbetegség fő jellemzőit mutatja be. Ezt követik a kezelési lehetőségek, a hangsúly az étrendi terápián van. A két megbetegedés étrendi kezelésében igen sok a közös vonás, s egyik sem tér el átlagosan táplált, nem cukorbeteg személyek részére ajánlható ún. "egészséges" táplálkozástól. A közös vonás egyik leglényegesebb eleme, hogy az étrend nem lehet "kampány" jellegű, csak hosszan tartó, tudatosan vállalt életmódváltozás része. Minden kilónyi súlycsökkenés sikernek tekintendő – akkor is, ha ez csak hetek alatt következik be – ha az eredmény tartós. Olyan kezelési célok kitűzése a helyes, amelyek reálisak, különösebb erőfeszítés nélkül megvalósíthatók, és tartós követésük életmódváltozáson alapul.
Az étrendi javaslatok olyanok, hogy a mai hazai étkezési szokásokhoz és a nemzetközi táplálkozási ajánlásokhoz egyaránt igazodnak, így ki-ki megválaszthatja a neki inkább tetsző formát. A napi gyakorlatban e könyv segít megérteni, hogy nem a "diétát", – az érintettek, a fogyókúrázok és cukorbetegek számára kényszerű előírásokat jelentő étrendi korlátozást – kell megvalósítani, hanem az egész család számára követhető, egészséges és változatos étrend megtervezése a helyes cél, s ezáltal a keringési kockázati tényezők is csökkenthetők lesznek. A könyv jó szívvel ajánlható mindenkinek, aki szeret(ne) az egészségével törődni.

Bencsik Ildikó

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
31,1°C
derült