Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Kalendárium

március 4.
Antonio Lucio Vivaldi
(Velence, 1678. március 4. - Bécs, 1741. július 28.)

Az olasz barokk egyik legkiemelkedőbb és legtermékenyebb zeneszerzője, korának nagy hegedűvirtuóza.

Vivaldi édesapja (Giovanni Battista Vivaldi, (1655-1736) tíz éves korában került át Bresciából Velencébe, ahol mint borbély, illetve hegedűművész működött. Camilla Calicchióval kötött 1676-os házasságának gyümölcse kilenc gyermek, akik közül Antonio született legkorábban, egyes feltételezések szerint egy földrengés közben. 1685-től Giovanni Battista Vivaldi a velencei Szent Márk bazilika hegedűse lett; zenészként jó hírnévnek örvendett.

Antonio Vivaldi már fiatalon igen tehetségesnek mutatkozott a hegedülés terén, és hamarosan apját helyettesítette a zenekarban. 1703-ban pappá szentelték és valószínűleg a hajszíne miatt “vörös papnak" nevezték el. 1704-től hegedűtanár lett a velencei leányárvaházban, majd egy ideig Fülöp herceg, lombardiai helytartó udvari karmestereként szolgált Mantovában. Kortársai főleg mint operaszerzőt ismerték. 1739-ig 38 operáját adták elő olasz színpadokon. Összesen 40 operaművet írt. Nevéhez kötődik a programkoncert műfaja. A versenymű forma végleges kialakítása is az ő nevéhez fűződik, meghatározta a tételek számát és jellegét (gyors-lassú-gyors). Legismertebb műve A négy évszak, amelyben minden évszak egy-egy háromtételes, önálló versenymű.1740-ben végleg elhagyta Velencét, és Bécsbe költözött, ahol VI. Károly támogatására számított, de a császár halála, s az azt követő osztrák örökösödési háború következtében nem tudott koncertezni, és bevételre szert tenni. Az elszegényedett zeneszerző 1741-ben Bécsben halt meg. Hosszú időre elfelejtették, műveit nem játszották.

Az I. világháború után, Torinóban fedezték fel azt a Vivaldi zeneanyagot, amely ma ismert műveinek közel háromnegyedét tartalmazza, részben egyházzenei darabokat.

Teljes kalendárium

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
18,6°C
nagyrészt felhős