Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Ez történt...
„s gondold hozzá e bús regét” 2012.07.25.
 
A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Pest Megyei Szervezete (MKE Pemeksz) tanulmányutat szervezett Bazsóné Megyes Klára és Sebestyénné M. Ewa vezetésével a Felvidékre, a Garam-, Nyitra- és Vág-völgyi várak felkeresésére, Arany János felszólítása nyomán a várakhoz kapcsolódó történelmi és irodalmi emlékek felidézésére.
A túrához érdiek is csatlakoztak, és nemcsak könyvtárosok, hanem pedagógusok, olvasók, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület néhány tagja.
A négy napos túra során megtekintettük Léva (Érd testvérvárosa), Selmecbánya, Nagybiccse, Zsolna, Sztrecsnó, Beckó, Trencsény, Bajmóc, Nyitra várát illetve várkastélyát, Csicsmány festett népi faházait, Csejte erődtemplomát és a komáromi Monostori Erődöt, eljutottunk a Manini-hasadékba. Mindegyikünket megragadott a táj természeti szépsége, a vadregényes helyeken épült várak, kastélyok és a festői községek. A látogatás során megismertük a várakhoz, kastélyokhoz fűződő történelmi eseményeket, legendákat, boldog vagy szerencsétlen szerelmek történetét, csodákat és csodás eseményeket, a hűség és a gyávaság sokféle arcát.
A várak, kastélyok és udvarházak tulajdonosainak családjai között az ismert történelmi családok (Báthory, Cillei, Csák, Pálffy, Széchy, Thurzó, Wesselényi) neve mellett találkoztunk az Illésházy és a Sina családok nevével is, akik Érdhez és környékéhez is kötődtek.
A résztvevők, a nagy meleg ellenére, mindvégig érdeklődéssel és lelkesedéssel vettek részt a jól szervezett és hangulatos programokon és fáradtan, de élményekkel gazdagodva térhettek haza.
 

Honváriné Kovács Margit és Honvári Károly
 


Csuka Zoltán Városi Könyvtár
Bencsik Ildikó
2012.07.25.
Új hozzászólás:

További bejegyzések 
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
14,9°C
elszórtan felhős