Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Ez történt...
Zenei klub 2011.06.06.
 
Jöjjön el hozzánk!
Zenei klubot indítunk a Csuka Zoltán Városi Könyvtár megújult Zenei Könyvtárában.
 
Nida Judit

ZENEI KLUB

február 1.
Zenei klub indul a Zenei Könyvtárban

Meghívó letöltése

  ÉRDTV

Négyszemközt, 2011. január 18.
 
Tekintse meg az ÉrdTv fenti bejegyzéshez kapcsolódó adását itt!

  ÉRDTV

Híradó 2011. február 3.
 
Tekintse meg az ÉrdTv fenti bejegyzéshez kapcsolódó adását itt!

  ÉRDTV

Híradó 2011. febr. 23
 
Tekintse meg az ÉrdTv fenti bejegyzéshez kapcsolódó adását itt!

ZENEI KLUB

március 1.
Zenei klub 2. találkozója

Plakát letöltése

  KÉPTÁR

Zenei klub - március - Világzene
2011.03.01.
Tovább...
További képtárak

  KÉPTÁR

Zenei klub - április - A filmzene és a színházi zene
2011.04.08.
Tovább...
További képtárak

ZENEI KLUB

április 8.
Zenei klub 3. találkozója

Plakát letöltése

  ÉRDTV

Érdtv híradó
 
Tekintse meg az ÉrdTv fenti bejegyzéshez kapcsolódó adását itt!

  ÉRDTV

Négyszemközt 2011.05.25.
 
Tekintse meg az ÉrdTv fenti bejegyzéshez kapcsolódó adását itt!

  ÉRDTV

Négyszemközt
 
Tekintse meg az ÉrdTv fenti bejegyzéshez kapcsolódó adását itt!

  KÉPTÁR

Zenei klub - május - énekhangok
2011.05.03.
Tovább...
További képtárak

  KÉPTÁR

Zenei klub - június - A jazz születése
2011.06.03.
Tovább...
További képtárak

  KÉPTÁR

Zenei klub - július - A lángész kötelez
2011.07.05.
Tovább...
További képtárak

Szalay Zsigmond
2011.07.11. 20:03:16
Most bukkantam rá, és nagyon tetszik:
"Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni."
John Lennon
S még egy, a jazz születése című előadás bevezető zenéje, illetve a Liszt és a humor
http://www.youtube.com/watch?v=RoUNk0kb1x0
http://www.youtube.com/watch?v=FtCcsWWzqtc
Szalay Zsigmond
2011.07.06. 09:55:34
"Egy fiatalember csokis puszija" ennyi volt a honorárium.
Nem tudom, meddig lehet fokozni az élményt, amely még befogadható, de Liszt Ferenc születése bicentenáriuma emlékének adózva remek, lenyűgöző, szinte abba sem hagyható előadást hallhattunk, láthattunk, Darvassi Andrea rendkívül magával ragadó interpretálásában. A nagyszerű előadó valamennyi fegyvert "bevetett", filmrészletet, élő előadást Németh Márta közreműködésével, a gróf Zichy Géza részére, bal kézre írt zongoradarab előadásával, fantasztikus karikatúrákat bemutató diákkal, kevéssé ismert részletekkel a művész pályafutásáról, kérdezz-felelek játékkal, s a végén a csattanó, a humor, Liszt darabjának komikus de nagyszerű előadásával. E mellett megtudhattuk, miért lett Lang zongorista, mi volt Liszt kezének sajátos felépítése. A zeneszerző munkásságát méltatva rámutatott a művész számos, az akkori időben szokatlan újítására a karmesteri gyakorlat és a pódiumi szereplés programja !
összeállítása tekintetében. Kézbe foghatták az érdeklődők a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményének részét képező dagerotípia-t, felhívta a figyelmet Lisztnek a Zeneakadémiára hagyományozott hangszereire (Chickering- és Bösendorfer-zongora, Bachmann-üvegzongora). A kiállításon látható továbbá a zeneszerzőnek a Liszt-hagyaték bélyegzőjével ellátott budapesti könyv- és kottagyűjteménye, néhány bútordarabja, képe, szobra és használati tárgya. Érdekes volt a vázolt kapcsolat Liszt Ferenc-Thomán István-Bartók Béla, hármas viszonylatában, "Bartók mint Liszt növendéke".
Az idő pedig elszaladt,már majd' 8-at ütött a toronyóra, s ahogy említette: "figyeltem az arcokat, amelyekről leolvashattam, hogy még mesélj!"
Egyszerűen nagyszerű este volt! Jóllehet e pár sor nem adhatja vissza az est atmoszféráját, de aki nem volt ott – annak ellenére, hogy nem tudja mit hagyott ki – sajnálhatja.
Csuka Zoltán Városi Könyvtár
Nida Judit
2011.06.06.
Kedves Zsigmond! Köszönöm, hogy szorgalmasan tudósít Zenei klubunk eseményeiről, annak pedig igazán örülök, hogy jól érzi magát nálunk! Igyekszünk a jövőben is tartalmas, színvonalas, szórakoztató programokat kitalálni és megvalósítani.
Szalay Zsigmond
2011.06.05. 12:25:22
Nagyszerű keretbe ágyazva született meg a fülünk hallatára a jazz, a Tóthné Takács Krisztina vezette "Ez jazz" kórus, a 12 tagú "hangszer" közreműködésével. Először a "Down to the river to pray" dallamával hívtak bennünket, az együtt zenélés örömét felfedezni, ismertetve néhány érdekességet a jazz kialakulásának folyamatában. Mi volt az oka az Észak és Dél ellentétének a zenélésben? Egy gospel sem szól a fehérek szidalmazásáról, pedig lett volna miért!!! Miért használták a kezdetekben a fúvos hangszereket előszeretettel? A marchigtól hogy jutottak el a ragtime-ig, miért "lazábbak" a rézfúvósok. Aztán jött a blues, a háttérben hallgathattuk a St. Louis blues dallamát, megértve a a csúsztatásokat, áthidalva az európai és az amerikai zene közötti eltéréseket, eljutottunk a swing "lebegés" "hinta" láb- és egyáltalán mozgás nélkül nehezen átélhető élményéig. Bernstein musical részlete fokozta a jó hangulatot. A remek háttérzenei válogatás, az egyes stílusok kialakulása szakmai hátterének ismertetése, a néhány kiemelkedő muzsikus felsorakoztatása bizonyára növeli a jazz és az együttes rajongóinak számát. A hallgatóság, talán igazodva a témához, megfiatalodott, s szívesen fogadta az áldást "The Lord bless you and keep you". Köszönöm!!
Ezzel kellet volna kezdenem, célfotó döntött az "Össz-hangban a család" címmel meghirdetett versenyben.
Ismét jól éreztem magam a Zenei Klub rendezvényén.
Szalay Zsigmond
2011.05.08. 10:31:39
Majdnem elfeledtem, ajánlom mindenkinek aki valamely kórusban énekel, vagy tervezi! Ez a jövő???? Micsoda technika!
http://www.youtube.com/watch?v=D7o7BrlbaDs
Szalay Zsigmond
2011.05.07. 20:19:07
Az ének örökké velünk él, legyen képzett hangunk, vagy "fa". Énekelünk bánatunkban, örömünkben, lelkünk megtisztul. Előbb persze meg kell ismerkedni a módjával, hogyan lesz a hangból ének. Tudomásul kell venni személyes adottságainkat, ismerni kell a hangképzés szerveit, azok alakulását az életünk során, mert nagyban függ kortól, testalkattól, nemtől, mit lehet kihozni magunkból, a hangszerből. Minderre nagyszerű előadás keretében kaptunk kielégítő ismereteket. A dalra fakasztott társaság mutatta be a tanultakat a legutóbbi összejövetelen, profik segítségével. Miután felfedezhettük a "kétlábú hangszer" – amely egyben fúvós és húros – anatómiáját, működését, részleteket hallhattunk különböző hangfekvésekben előadott zeneszámokból.
Szalay Zsigmond
2011.04.26. 19:58:41
Az első találkozón felvetettem a kérdést, mely régóta foglalkoztatott, a zenekar, vagy a karmester volt-e előbb. Sejtelmem szerint a zenekar elengedhetetlen egy karmester "foglalkoztatásához", azonban az időszakot nem nagyon tudtam megbecsülni. Olvastam Vincent Sheean Verdiről írt könyvét, aki szerint a mi fogalmaink szerinti zenekari vezénylésről a XIX. század közepén kezdtek csak kialakulni a feltételek. Ha korábban ilyesminek a szükségét érezték, akkor az első hegedűsre hárult a zenekar dirigálásának feladata. A XIX. század derekán még újítónak érezték, hogy valaki ne legyen semmi egyéb mint karmester. Wagner ez időben kényszerítette rá a zenekar fölé rendelt tekintéky elvét a zenei világra. (Trisztán és Izolda, 1865; A nürnbergi mestredalnokok, 1868; mindkettőt Hans von Bülow vezényelte) A szerkesztő, Várnai Péter azonban megjegyzi, már jóval korábban megszületett a mai karmester típusa, Weber, Spohr és Mendelssohn személyében (1820-30 táján). Megint tanultam valamit!
Szalay Zsigmond
2011.04.10. 20:30:35
Azt hiszem nem túlzás, ha úgy gondolom az eddigi legizgalmasabb este volt április 8-án, amelyen "élőben" halgathattuk meg két hazai fiatal zeneszerző eddigi pályafutását, megismerhettük néhány alkotásuk egy-egy részletét, értékelését, ajánlásait a filmzene témakörében.
Néhány villanás az egyes korszakokból. A némafilmek időszakát követte az "összeomlás", amikor a színész megszólal, tönkre teszi a művészetet, vallotta Asta Nilsen. Chaplin sok esetben maga alkotta filmjeinek kísérő zenéjét. Alfred Hitchcock "saját" zeneszerzővel dolgozott. A mondanivaló képi megjelenítése és a hang effektusok, a zenei háttér szinkronjának nem mindennapi példáit sorakoztatták fel az előadók a szép számban összegyűlt "törzsgárdá"-nak és az újonan érkezetteknek. Nem mehetek el amellett sem, hogy azonos időben volt egy rendezvény a Szepes Gyula Művelődési Házban is, igaz eltérő tartalommal. Mindez nem tartott vissza senkit a két óra után alig befejezhető est élménygazdagságának kiélvezésében. Végezetül megjegyzem a bonyolult technika is remekül vizsgázott.
Szalay Zsigmond
2011.03.18. 20:29:55
Nagyon jó szívvel ajánlok tartalmas szórakozást, (nekem tetszett) a "Beethoven árnyékában" című filmmel.
Szalay Zsigmond
2011.03.01.
"A jordán taxis némán maradt furulyája"
Két lelkes hölgy kezdeményezésére nemrég megvalósult egy régen dédelgetett álom, létrejött a Zenei Könyvtár új otthonában a zenei klub, amely immár második összejövetelén ismerkedtek a résztvevők a zene rejtelmeivel. Lehotka Ildikó és Nida Judit igazi közösségteremtő szándékkal, rendkívüli lelkesedéssel kezdtek a program megvalósításához, s már az első alkalommal is szép számmal gyűltek össze a zenét szerető kicsik és nagyok. Ezek szerint még hétköznap este is lehet sikeres egy jó kezdeményezés, a megfelelő célközönség megtalálásával. A zenei korszakok megismerését követően a világzenei témát már kedves vendég Diriczi Zoltán, a Diósdi Könyvtár lelkes munkatársának szereplése színesítette, bemutatva számos fúvós népi hangszert, köztük a már "fegyvernek látszó tárgy"-nak is beillő somogyi furulát, megszólaltatva a moldvai melódiákat, a kanásztánc harmóniáit. Kiderült Érden is él furulyakészítő mester. Egyszer talán ellátogat a Klubba. Bezzeg kifogott rajtunk az egyik kedves résztvevő Jordániából hozott – a taxistól kapott – hangszere, pedig a meghallgatott lemez szerint a több helyen lyukas cső valóban szólt. A későbbiekben talán egyre oldottabb hangulatban telnek majd az összejövetelek, ismerős arcok köszönthetik egymást, esetenként újabb ötletekkel gazdagítva az egész évre tervezett programot. Megint újabb kis közösséggel gazdagodott a Könyvtár irodalmat és zenét szerető csapata. Lehet, hogy igaz a tavalyi szlogen? "Ne üljön otthon, ha könyvtárában otthon lehet"?
 
Az érdeklődőknek, sajnos egy sorozat utolsó része.
 
http://mupa.hu/program/klasszikus-hangszercsodak-gyerekeknek-2011-05-29_16-00
Csuka Zoltán Városi Könyvtár
Nida Judit
2011.02.01.
Nagy izgalommal vártuk megalakuló Zenei Klubunk első összejövetelét, és szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy igen jól sikerült a találkozó!
Érdekes előadást tartott nekünk Lehotka Ildikó a különböző zenei korszakokról, és sok-sok zenei részletet hallgattunk. Sajnos az idő rövidsége miatt csak belekóstolgattunk a művekbe. Ebből született az ötlet, hogy a könyvtár honlapján indítunk egy Zenei klub rovatot, ahol minden találkozó után pontosan vissza lehet majd keresni, milyen művekről volt szó. Így az érdeklődők könnyedén megkereshetik őket, és megismerkedhetnek teljes egészében is velük.
Következő találkozónk március elsején lesz, ugyancsak 18 órakor, a Zenei Könyvtárban, témának pedig a világzenét választottuk.
Új hozzászólás:

További bejegyzések 
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVATARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
17,0°C
derült