Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló gyerekeknek

Boldizsár Ildikó:
Esti mesék a boldogságról
2005

Kedves Gyerekek! Avagy: kedves Bálint, Kata, Zsanett, Bence, Jutka!
Ha megkérdeznénk tőletek, hogy boldogok vagytok-e? – bizonyára sokan válaszolnátok, hogy igen. S ha azt kérdezném: mit is jelent a boldogság? Ugye erre már sokkal nehezebb felelni...
Én most találtam egy gyönyörűséges mesekönyvet, amelyik éppen erről szól: hogyan, mi módon érhetjük el, hogy boldogak legyünk, s vajon mi által lehetünk elégedettek az életünkkel, sorsunkkal, helyzetünkkel, mindennapjainkkal...
Esti mesék a boldogságról... ez a címe ennek a könyvnek, amely a világ különböző tájairól való népmeséket, regéket, és híres írók meséit tartalmazza. Arab, észt, lengyel, svéd, koreai és magyar, Andersen és Grimm-mesék egyaránt szerepelnek a könyvben. Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Csupa jól ismert szavak, fogalmak: segítőkészség, jóság, őszinteség, hűség, szeretet, becsületesség, kitartás, tisztesség, barátság – ezek olyan fogalmak, amelyek mind kapcsolódnak a boldogság megteremtéséhez. Ezek a szavak a világ minden táján ugyanazt jelentik–csupán a hozzájuk kötődő történetek mások.
Sok-sok szép történetet, mesét olvashatunk ebben a gyönyörűen illusztrált könyvben. S vajon eszetekbe jutott-e már, hogy tulajdonképpen minden mese rólunk szól... (?) Bizony – ha olvastok egy-egy mesét, ugye mindenki szeretett volna már a szerencsés fiú, a szépséges királylány, vagy a rút békából deli királyfi, boldog leány lenni...
Ha elmerültök ezekben a történetekben, akkor a magyar meséken túl norvég, spanyol, koreai, svéd, albán, lengyel gyerekek történeteivel ismerkedhettek meg – és mindegyik egy-egy boldogság-történet.
Jankónak például odavész minden fizetsége, értéke, vagyona, s talán még boldogabb és vidámabb, mint amikor bajlódnia kellett mindenével.
Szon Il, a koreai kisfiú nagyon szomorú, mert nem hajt ki a királytól kapott virágmag, de mivel ő valóban becsületes volt, megtalálja a boldogságot.
A spanyol királyfi megtanulja, hogy sem a kockajáték, sem kincs nem adhatja meg a boldogságot, ahhoz sokkal több kell: a szeretet.
Jó szívvel ajánlom ezt a szép könyvet minden korosztálynak – hiszen a boldogság kortalan – és mint mondtam: a mesék (is) rólunk szólnak. S végül egy lengyel mese záró soraival köszönök el most tőletek:
Nem lehet boldog az ember, ha boldogságát másokkal meg nem osztja.

Kovácsné Mogyorósi Erika

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
29,0°C
derült