Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Lévai Katalin:
Vörös szőnyeg
A szerelemben mindent szabad
2007

A politikus-szociológus-írónő Lévai Katalin "Párnakönyv és más mesék" (2006) c. regényének méltó, merészebb hangvételű folytatása a "Vörös szőnyeg" (2007). Egy, a politika közelébe keveredő színésznő történetét meséli el. Szerelem és önzés, hivatás és karrier játssza a főszerepet a könyvben. A megalázó szerelmi háromszögben vergődő ünnepelt színésznő ellentmondásos élete felkavaró érzéseket és emlékeket hív életre. A vörös szőnyeg jelkép: a sikeréhes színészek és a politikusok "színpada" – komoly társadalmi kényszerekkel és elvárásokkal a szőnyeg alatt. "Légy szakács a konyhában, dáma a szalonban, ágyas a hálóban". Ez a szentháromság, amiről minden férfi álmodik. A regény fő kérdése: lehetséges-e tisztességesnek maradni a művészetben, politikában, szerelemben; a színésznő Maja (Lóránd Mariann) megtalálja-e a boldogságot, élete tragédia vagy egy nagyszerű felemelkedés kezdete?
A Józsefváros egyik bérházában felnőtt Maja színésznői "karrierjét" lépcsőházuk gangjában, a "gangszínház"-ban kezdte, egy Feri nevű fiú, a rendező oldalán. "Az első rendezője valójában az első parancsnoka volt, aki eldöntötte, kit állít a vörös szőnyeg közepére, kit jutalmaz a legszebb szereppel, és kit büntet azzal, hogy kifelejti a szereposztásból." Később is nagyrészt bolondos, könnyűvérű női szerepeket kell alakítania, pedig ő mindig komoly szerepekre, a Csehov- és Ibsen-drámák főszerepeire vágyik. A színész feladata szerinte, hogy életét, mint egy szőnyeget, a közönség lába elé terítse, hiszen – egy főiskolai tanára szavaival – "a színész nagy pillanata úgy pereg ki a szerep vékony héjából, mint kagylóból a gyöngy". Mindenből lehet tanulni, és mindennek eljön a maga ideje. Maja egyetlen dologtól fél igazán, hogy nem veszi komolyan a közönség. Ha mindig érzelgős szerepekben játszik, más, komolyabb szerepben nem fogadják el. Ám Maja hiába vár a nagy szerepre, ráadásul egyre több lealacsonyító kritikát kap.
Sokáig szeretője egy Varga Ádám nevű politikusnak, aki számára azonban a politika, a hatalom, a pénz egyre inkább fontosabb lesz a szerelemnél, és a hazugságok, intrikák világában Maja ráébred: becsapták. Öngyilkosságot kísérel meg. De nem hal meg. Mert nem olyan könnyű meghalni... Előbb el kell rendezni itt a dolgait. Végképp meg akarja szabadítani magát minden hazugságtól, nem akar olyan kapcsolatokban élni, melyekben megalázzák. Nem akar titkos szerető lenni. Az életben is azt a szerepet szeretné játszani, ami megilleti, újra felkel, hogy visszaszerezze, amit elvesztett: az önbecsülését.
Az írónő így nyilatkozik legújabb könyvéről: "a Vörös szőnyegben tudatosan írtam a női lét tapasztalatairól. De csak hónapokkal a könyv megírása után jöttem rá, mi volt az a legmélyebben fekvő ok, amitől a főhősnő, Maja élete úgy alakult, ahogyan. A bizonytalanság, az önbizalomhiány, a kudarctól való bekódolt félelem lökte arra a kényszerpályára Maját, amelyről végül alig tudott elmenekülni. Amíg a könyvet írtam, azt hittem, mindent tudok róla, de tévedtem. Talán azért, mert nehéz megérteni, hogyan történhet meg, hogy egy sikeres és tehetséges színésznő a végtelenségig kiszolgáltatottá válik a szerelemben. Sok nő él meg ehhez hasonló élményt a saját életében, anélkül, hogy pontosan értené, mi történik vele. Hogyan lehet ekkora ellentmondást kezelni? Két életünk van? És a kettő között nincs átjárás, nincs összhang?"
A mű tanulsága: mindenkinek az életében eljön az idő, amikor érdemes szembenéznie a valósággal, és ha azt látja, hogy egy sehová sem vezető, marcangoló kapcsolatban él, akkor tudnia kell továbblépni, újrakezdeni.

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
30,5°C
derült