Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Vasné Tóth Kornélia:
Szent Iván-éj hazánkban és külföldön
Az ünnep hagyományai az érdi kistérségben
2007

Örömmel ajánlom kollégám, Vasné Tóth Kornélia, könyvtárunk Könyvtári Információs Füzetek című sorozatában megjelent írását, melyben a Szent Iván-éj hagyományait foglalja össze. Röviden leírja a nap, illetve éjszaka történetét, a tűzrakással kapcsolatos hiedelmeket, egyéb, a naphoz kapcsolódó babonákat, népszokásokat. Rítusénekeket is olvashatunk, tanulhatunk a könyvecskéből.
Kitér az írásban arra, hogyan ünneplik a Szent Iván éjszakáját a világban, elsősorban Európában, de az amerikai földrész szokásait is megemlíti.
Az Érden és környékén élők számára a kötet második fele az izgalmasabb, hiszen itt esik szó a környékünkön élő Szent Iván-éji hagyományokról, ezeknek a hagyományoknak a 20-21. századi továbbéléséről. A Százhalombattán, Tárnokon, Érden újraélesztett szokásokról ismertetést olvashatunk, illetve nézhetünk, ugyanis e fejezetben elsősorban képi dokumentumokat – fotó, plakát, felhívás – találunk, melyek magukról beszélnek.
Az ünneplés kezdeményezői, szervezői mindhárom településen mások: Százhalombattán a könyvtár, Tárnokon a civilek mellett a művelődési ház, Érden pedig az óvárosiak, elsősorban a Szent Mihály Alapítvány. Az alapítvány elnökével, Ábel Andrással riportot is olvashatunk.
Remélem, a színes kiadvány az olvasót arra is sarkallja, hogy a következő Szent Iván-éji programokon maga is részt vegyen. De ha nem, akkor is szívesen forgatják majd a könyvecskét, elsősorban a helytörténet, helyismeret iránt érdeklődők. Ha valaki további anyag után érdeklődik, az írás ebben is segítséget nyújt: nemcsak azzal, hogy a felhasznált forrásokat pontosan, bibliográfiai szempontból is leírja, de részletes bibliográfiát is összeállít a szerző.
A kötet megtalálható a könyvtár állományában, illetve az oktatási, művelődési intézményekben, könyvesbolti forgalomba nem kerül.

Bazsóné Megyes Klára

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
30,6°C
derült