Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Doris Lessing:
Az ötödik gyerek
1995

A nyolcvannyolc éves Doris Lessing (1919-) a tizenegyedik nő az irodalmi Nobel-díjasok sorában. A mai Iránban született, 1949 óta Londonban él. Mindig az elnyomott népek, nemzetiségek mellett emelte fel szavát. 1950-ben jelent meg első regénye, a még Rhodesiában írt, az afrikai gyarmatokon dúló rasszizmust ábrázoló "A fű dalol". Igen termékeny író, első könyvét követően több mint ötven kötetet – regényeket, elbeszéléseket, esszéket és néhány színdarabot – publikált. Első korszakában a nagy tizenkilencedik századi realisták, Balzac, Stendhal, Csehov hagyományát követte, később, a nők belső világának ábrázolásakor a lélektan felé fordult. Afrikában játszódó korai antikolonialista és apartheidellenes műveiért 1956-ban Dél-Rhodesiából és Dél-Afrikából is kitiltották. Az igazi világhírt sorrendben tizenkettedik alkotása, a The Golden Notebook, ez az 1962-ben kiadott, a patriarchális társadalomban autonómiájukért küzdő nők problémáit bemutató, önéletrajzi vonatkozású regénye hozta meg számára. Két kötetben megírta az önéletrajzát is: "Under My Skin" (A bőröm alatt, 1994), "Walking in the Shade" (Séta az árnyékban, 1997).
Magyarul mindössze három műve jelent meg: A fű dalol, Az ötödik gyerek, Eldorádó. 1956-ban "Eldorádó" címmel kiadták néhány elbeszélését, majd 1972-ben "A fű dalol" c. regényét, ill. 1995-ben "Az ötödik gyerek"-et. Utóbbi regény 2000-ben megjelent folytatásának, a Ben, In the World (Ben, a világban) című regénynek lefordítására még nem került sor.
"Az ötödik gyerek" c. regény történései a huszadik század második felében zajlanak. Harriet és David az 1960-as évek elején házasodtak össze, és a korszellemmel ellentétben s középosztálybeli családjaik elképedésére nagy családot, sok gyereket akartak. Egy vállalati összejövetelen ismerkedtek meg, s pár hónapi ismeretség után örökre összekötötték az életüket – úgy érezték, egymásnak vannak teremtve. A grafikus tervező Harriet sokat köszönhetett a gyerekkorának, lelki nyugalmát a biztos családi háttérnek is betudhatta. A szülei és az ő számára is a boldog családi élet volt a legfontosabb, úgy tartották, ez lehet az egyéni boldogság alapja. Vele ellentétben David szülei elváltak, ahogyan ő nevezte, "két garnitúrájú" szülei voltak. Azokhoz a gyerekekhez tartozott, akiknek két házban is volt szobájuk, s akiknek pszichológiai problémáival mindenki óvatosan bánik.
Tervük egy ideig szinte akadálytalanul megvalósult: a negyedik gyerek (Paul) megszületésekor már az egész nagy család az ő igazi, otthonnak megteremtett házukban töltötte a karácsonyi és a húsvéti ünnepeket, meg a nyári vakációkat. 1973-ban Harriet ismét állapotos lett, ezúttal azonban nem számítottak erre, egyelőre nem akartak volna több gyereket. Már a terhesség is más volt, mint a többi esetben, nagyon megviselte az anyát. A megszülető ötödik gyerek, Ben nem volt szép csecsemő, egy koboldhoz vagy manóhoz hasonlított. Nem lehetett szeretgetni, simogatni. Dühös, rosszindulatú természete volt, agresszíven viselkedett a környezetével, harapott, félelmet keltett a nézésével, nevetése inkább vicsorgáshoz hasonlított, és ráadásul nagyon sokat evett. A többiek (gyerekek és felnőttek egyaránt) ámulattal vegyes döbbenettel figyelték a kis jövevényt, aki annyira más volt, mint ők. Idegennek érezték, már-már abnormálisnak. Magában mindenkiben kérdéseket ébresztett: szörnyszülöttnek, Down-kórosnak tartották.
Ben csak minimális szocializáltságra volt képes, történelem előtti, ember előtti indulatok és erő élt benne. Hogy ne bomlassza fel puszta jelenlétével a család életét, külön szobában tartották, majd apja, David elvitte egy speciális helyre, ahol a hozzá hasonló torzszülött gyerekeket "kezelték". Harriet azonban anyai aggodalmainak engedve visszahozta ebből az embertelen környezetből, s erején felül is megpróbált "normális" gyereket nevelni Paulból. Közben persze végképp odalett a család nyugalma, békéje. Az anya feláldozta magát – és a boldog családi életet – egyetlen beteg fia szolgálatában, míg a szűkebb család és a rokonok is eltávolodtak tőle.
Akit érdekel, hogy végül hol és kik között találta meg helyét a felnövő Ben, és miként alakult a család további sorsa, olvassa el ezt a megrázó, de sokak számára tanulságos könyvet (és annak angolul kiadott folytatását), mely provokatív kérdéseket vet fel a bennünk élő ösztönökről, indulatokról, és az egymás mellett élés nehézségeiről.

Vasné Tóth Kornélia

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
29,0°C
derült