Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Filmajánló

A porcelánbaba
2006

1996-ban jelent meg Lázár Ervin varázslatos novelláskötete, a Csillagmajor. Ezekből a történetekből választott ki és dolgozott fel, fűzött össze hármat Gárdos Péter.
Furcsa történeti utazáson vehet részt, aki megnézi a filmet. Kalandozunk 1850 és 1950 között valamikor, Magyarországon. Bár a konkrét magyar történelmi eseményekre, helyzetekre utalásokat találhatunk, szándékoltan kortalan az egész mese. Pl. olyan katonaruhák, fegyverek szerepelnek az egyes részekben, amik korukat illetően zavarba hozhatják a nézőt. A történelmi fogódzók "megvonásával" kívánják elérni az alkotók, hogy mindannyian a saját történetünket, emlékeinket képzeljük bele a bemutatott helyzetekbe – a halál és feltámadás kérdéseit boncolgatva.
Mindhárom történetre jellemző, hogy egy-egy zárt közösség életébe hívatlan idegenek törnek be. Ezeknek a közösségeknek a hiteles bemutatása érdekében amatőr szereplőket keresett a rendező, olyan embereket, akik a valóságban is tanyán, kis falvakban élnek. Néhány profi színész egészíti ki a stábot.
Számos hazai és nemzetközi megmérettetésen szerepelt sikerrel a film: pl. a 36. Magyar Filmszemle legjobb rendezőjének díját, vagy ugyanitt a legjobb férfi mellékszereplő (Csányi Sándor személyében) díját nyerte el, vagy a hollandiai filmfesztivál (Noordelijk Filmfesztivál) fődíját, stb.
 
És ha Lázár Ervin: ajánlom szíves figyelmükbe a Kortárs c. irodalmi és kritikai folyóirat 2007. évi 7-8. számából Vathy Zsuzsa (Lázár Ervin felesége) írását az író és a család utolsó hónapjairól.
 
Sem a film, sem a feljegyzések nem tartoznak a habkönnyű szórakozás kategóriába, de érdemes rászánni az időt, az érzéseket és gondolatokat mindkettőre!

Nida Judit

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
20,0°C
derült