Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Zenei ajánló

Lázár Ervin:
Mesék felnőtteknek
2007

Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek – válogatott novellák
 

 
Szomorú aktualitása van a Kern András előadásában elhangzó történeteknek, 2006. decemberében eltávozott közülünk Lázár Ervin. Ezért is, no meg magukért a történetekért is ajánlom szíves figyelmükbe a gyűjteményt, melynek különlegessége, hogy az első és az utolsó elbeszélést maga a szerző olvassa fel nekünk.
Ha megengedik, nem írok többet magáról a lemezről. Hallgassák meg! Inkább idemásolom egy beszélgetés néhány részleteit, mely az Origo Vendégszobájában hangzott el 2004. januárjában – az érdeklődők kérdeztek, Lázár Ervin pedig válaszolt. Emlékezzünk rá saját szavaival, gondolataival!
 
"Hogyan tévedt erre a pályára?
- Teljesen véletlenül. Gyerekkoromban is nagyon szerettem az irodalmat, húszéves koromban megjelent egy-két írásom, utána azt vettem észre, hogy egyszer csak író lettem. Megjelentek a könyveim, és akkor már nem lehetett ellene tenni semmit. Pedig, hogyha újra kezdhetném, inkább asztalos lennék.
Szeretne ismét gyermek lenni?
- Nem szeretnék. Örülök, hogy az életemet így, ahogy megéltem, végigéltem – szép is volt benne, rossz is volt benne. Hogyha a jótündér azt mondaná, hogy újrakezdhetem, nagyon határozottan azt válaszolnám neki, hogy nem akarom újrakezdeni.
Nem fura érzés, hogy a könyveinek ismerete szinte az alapműveltséghez tartozik?
- Én erről nem tudtam, de ha így van, nagyon örülök neki.
Milyen könyveket szokott olvasni? Milyen műfajt részesít előnyben – például krimi?
- ... a régi költészetet szoktam sokat olvasni, irodalomtörténetet, és természettudományos könyveket is elég gyakran olvasok. És ha már szó esett a krimiről, akkor nyugodtan mondhatom, hogy Agatha Christie-t a világ egyik legnagyobb írójának tartom, mert amit létrehozott, olyan magas színvonalú és figyelemre méltó, hogy nyugodtan lehet őt a legnagyobb jelzőkkel illetni. Ha nagyon fáradt vagyok, előveszem egy krimijét, és másodszorra is elolvasom.
Rendkívül alacsony színvonalon kezelik az irodalmat a mai gyerekek, de még a felnőttek is. Ön szerint meg lehet állítani ezt a butulási és lustulási folyamatot?
- A mikéntjét nem tudom, de előbb-utóbb csak rájönnek az emberek, hogy érdemesebb többet gondolkozni. Ez a világ ugyanis arra biztatja az embert, hogy a legkevesebb erőfeszítés nélkül éljen, márpedig én azt mondom, hogy erőfeszítés nélkül nem érdemes"
 

Köszönjük, Lázár Ervin!

Nida Judit

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
20,0°C
derült