Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd  Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
Elérhetőségek
Nyitva tartás
Könyvajánló

Kovács Johanna
2008

Szép kivitelű, gazdag képanyaggal illusztrált albumot vehet kezébe, aki Kovács Johanna grafikusművészről és alkotásairól szeretne többet megtudni. A közelmúltban megjelent könyv bevezető tanulmányát Johanna társa dr. Kovács Andrása írta. Bakonyi M. Ágnes és Chikán Bálint írásait követően a kötet 163 képet tartalmaz. A reprodukciókat készítette és a könyvet tervezte Kovács Dániel Dávid. Az alkotásokat Kovács Johanna rendezte sorba, hogy látható legyen művészi útkeresése, fejlődése. A könyvet a művész tevékenységének ismertetése, majd a képek jegyzéke zárja.
 
"A képzőművészet iránt érdeklődők elsősorban grafikáit és könyvillusztrációit ismerhették meg. Számtalan könyv őrzi keze nyomát, így Joyce Carol Oates: Norman és a gyilkos, Scott Fitzgerald: Az éj szelíd trónján, Csiki László: Titkos fegyverek, Adalék, A kert a ház című kötetei.
Kovács Johanna grafikáin az ember társas kapcsolatai íródnak tussal, tollal, ecsettel. A groteszk látásmóddal megfogalmazott alakjai nem képesek lépést tartani a gyorsuló világgal. A már-már tárgyakká vált emberek, mintha a jövőből a múltba tartanának. Ugyanakkor átüt vázszerű, torzóként megformált alakjain a kilátástalanságot, kirekesztettséget, előítéletet sugalló gondolatiság. Spontán hatású kompozícióin a kék, zöld foltokat átfirkáló szálkás rajzolási mód a 20. század boszorkányüldözéseire utal, melyek boszorkányok nélkül írták történelmünket... Drámai megfogalmazásaiban a valóra nem vált vágyak épp úgy jelen vannak, mint a lelkek feletti uralmukat gyakorlók a társadalmak hierarchikus rendszereiben.
Az átélt tapasztalatok, a megélt valóság vezeti el ironikus mosolyaihoz (Farsang, Olcsó románc) a szerepeiket felcserélők tragikomikus megjelenítéséig (Viszonyok...). Ugyanakkor éleslátásával iróniába oltott közlései a színházi struktúrákra emlékeztetőn jelennek meg. A valahol megtörtént rögzítésével – a bárhol megtörténhetett utalásával – mindenekelőtt az emberi viszonyok fontosságát hangsúlyozza.
Az elmúlt években készített grafikái, festményei alkotói leleményeit, kísérletező szenvedélyét is tükrözik. A realitást nélkülöző abszurd létezésre utaló alkotásain az ezredfordulós szorongások jelennek meg. A valahol történő, lidérces, gomolygó köd hátteréből előlépő agresszió logikájából nem is következhet más, mint torzó. A darabokra tört, széthullt, földbe, falakba... fúródó tárgyak a múlttal történő kénytelen szembenézésre, sajátos titkaira utalnak, melyek egyszerre társadalmi látleletek, csontokká soványított drámák, melyekben az eddig ismert és kiismert világ megszűnt. Nem maradt más, mint a gesztus, a színfoltok és vonalak "egybegyúrása", a szomorúságba hajló ironikus mosoly."

Büki Attila

Összes ajánló

  Felnőttkönyvtár     Gyermekkönyvtár     Zenei Könyvtár     Jószomszédság Könyvtára     Parkvárosi Könyvtár  
Csuka Zoltán
Városi Könyvtár

Érd, Hivatalnok utca 14.
23/365470/1
- www.csukalib.hu -
- Írjon nekünk emailt! -
NYITVA TARTÁS
Adószámunk: 15566991-1-13
SZJA 1%
Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
Adószámunk: 18706330-1-13
31,1°C
derült